
Min rolle som forlover er over, og det er så rart å tenke på. Likevel vil den nok aldri være helt over, for jeg kommer jo alltid til å ha et ansvar som går på å huske bryllupsdagen deres og ikke minst – fortsette å være hennes hjertevenninne til vi blir gamle og grå ♥ Elise var en helt fantastisk forlover for meg da jeg giftet meg i 2010, jeg kunne aldri bedt om noen bedre! Nå, 7 år senere, var det min tur til å gi henne akkurat den samme følelsen, så dette var en oppgave jeg tok seriøst og med stor ære.

Jeg vet at det er flere som leser bloggen min som også skal være forlovere, jeg har nemlig fått mange spørsmål rundt denne oppgaven og tenkte at jeg ville dele mine tips og erfaringer med dere i dag :-)
tiden før
involver deg så mye som mulig i planleggingen – det kan jo hende at bruden liker å håndtere det meste selv, men likevel bør du vise interesse hele veien. Vil hun ha noe tema, hva slags farger går de for, skal det være romantisk eller moderne, stort eller lite og så videre.
spør hele tiden om det er noe du kan hjelpe til med – tilby hjelp og vis at du alltid er der for henne.

vær oppmerksom på tiden som går og spør bruden hva hun føler, om hun er a jour og så videre – ikke glem å sende meldinger eller ringe etter hvert som ukene går, kanskje er hun stresset eller bare trenger å snakke om forventninger til den store dagen eller dele tips og ideer. I en travel hverdag kan det være fort gjort å glemme å ta den ene telefonen eller å sende en sms, det gjelder egentlig begge parter – så ta initiativet og prat sammen om det store som skal skje :-)
bli med på brudekjolejakt – si at du gjerne vil delta i kjolejakten og gi henne alltid din helt ærlige tilbakemelding


ditt antrekk – la bruden få være med på å bestemme hva du skal ha på deg! Be henne om råd underveis, spør om hun har noen ønsker og dersom hun ikke har noen spesielle ønsker, vis henne hva du tenker og har lyst til å bruke, slik at hun er komfortabel med det.
arranger utdrikningslag i brudens ånd – dette, sammen med å holde en tale, er blant de absolutt viktigste oppgavene dine. Du skal arrangere en fest for henne som hun aldri glemmer, her må du legge ned mye tid og planlegging. Start idémyldringen med deg selv tidlig og spør deg selv hva hun helst ville gjort på en slik dag: hva liker hun best å gjøre, når har hun det gøy? Det er bruden som skal være i fokus denne dagen, ikke du eller de andre gjestene. Tenk kun på bruden og konsentrer deg om å finne aktiviteter som du vet at hun vil elske og sette pris på. Skriv ned en liste over hva du ser for deg, undersøk priser og spikre en plan. Her er mine beste tips til å planlegge utdrikningslaget!
tips til utdrikningslaget
prat med bruden om forventninger – jeg synes det kan være fint å få noen hint fra bruden om hva hun legger i en slik dag. Ikke spør direkte om hva hun forventer seg, men spør om det er noe hun er redd for eller absolutt ikke vil, det er innafor! Dette skal være en dag fylt med spenningsmomenter og forventninger for henne, men det skal ikke være en dag hun skal grue seg til. Hun skal glede seg!

start planleggingen tidlig – opprett en facebookgruppe med en gang du får vite at du har fått oppgaven om å være forlover og be også bruden om en liste over de hun ønsker å ha med i utdrikningslaget. Det er ikke sikkert at alle har facebook, men forsøk å finne alle sammen der, da er det så mye lettere å sørge for at alle får informasjonen samtidig. Når alle har blitt med i gruppen – finn en dato! Dette er SÅ viktig! Planleggeren til alle jeg kjenner er stappet minst et halvt år i forveien i disse dager, så det lønner seg å finne en dato og spikre den så fort som overhodet mulig. Er den i boks kan du starte planleggingen.
be om hjelp – dersom du føler at du trenger det, jeg er helt sikker på at det er mange som ønsker å komme med ideer og innspill, men ikke føl at du må be om hjelp. Dette er din oppgave og det er du som skal holde i det. Jeg synes alltid det er best å planlegge slike ting på egenhånd og jobber best sånn.





lag hele opplegget ferdig – fra ende til annen og sett også opp et budsjett slik at du har pris per deltager. Gjør dette før du forteller resten av deltagerne om det og før du eventuelt ber om andres vurdering, tanker og innspill. Når alt er spikret og mer eller mindre i boks, blir det lettere å ut kutte noe dersom det skulle være aktuelt på grunn av budsjett eller noe annet.
ha et realistisk budsjett – tenk på alle som skal være med, ha i bakhodet at ikke alle har like god råd eller at ikke alle kan prioritere å bruke flere tusen på én enkelt hendelse.
ha kommunikasjon med brudgommen – det er alltid fint å involvere brudgommen i planleggingen, be ham om å holde av datoen dere blir enige om og ikke legge noen planer denne dagen. Del hele opplegget med ham!
ha god tid på hver aktivitet, det skal ikke føles stressende – jeg satt av en time på vekking hos henne, 2 timer på frokosten i parken, litt over 2 timer i Oslo Eventstudio og deretter litt over 4 timer i leiligheten hvor vi skulle gjennom laging av lunsj, underholdning, skifting og fiksing pluss makeup av bruden. Og tid til dans og skravling, selvfølgelig! Middagen var satt fra en fast tid og utover kvelden – fra den var i gang hadde vi ingen tid å gå etter. Husk at tiden alltid går litt fortere enn du vil, spesielt når du har det gøy, og det er så deilig å ikke stresse avgårde for å rekke ting. Ikke legg opp til et løp som gjør at dere nesten ikke rekker å puste mellom hver ting som skal skje, da er det bedre å kutte ut en av aktivitetene.




ha en spikret plan – med klokkeslett, adresser, nødvendige telefonnummer og forventet sum som eventuelt må betales der og da – da går alt så mye lettere! Og husk å ha litt slingringsmonn, det er bedre med for god tid enn akkurat med tid.
bruk gjerne litt penger på minibuss – jeg valgte å bruke litt budsjett på en taxi / minibuss som var vår hele dagen – det var helt genialt! Kjøreruten fikk sjåføren god tid i forveien, så vi slapp å styre med å finne skyss eller å være avhengig av kollektivt i løpet av dagen. Samtidig kunne ting ligge igjen i bussen – det var helt topp!
Jeg satt opp et budsjett hvor absolutt ALT av utgifter var inkludert: jeg handlet inn drikkevarer, lunsj, frokost, snacks, pynt, fikset skyss til alle, fikk pris på middag med drikke og inkluderte utgiftene for alt av underholdning. På denne måten slipper folk å ha med seg lunsj eller mat selv, de slipper uforutsette utgifter og dere slipper å lete etter butikker undervis dersom noen blir sultne. Veldig enkelt og greit synes i hvert fall jeg :-)

på selve bryllupsdagen
brudekjolen – dette er ditt ansvar denne dagen og du må sørge for at den ligger pent på alle bilder, i kirken og også hjelpe henne å komme seg rundt omkring uten at den blir helt ødelagt. Dere er jo mest sannsynlig veldig gode venner og bruden klarer nok selv å si ifra når hun ikke synes det er så viktig eller når hun gjerne vil ha hjelp – du trenger ikke akkurat å hoppe fra stolen din under middagen hver gang hun har vært på toalettet eller har kysset brudgommen oppå stolen ;-) Pass bare på den og vit at det er ditt ansvar.
tale – det er selvfølgelig forventet at du som brudens forlover skal holde en tale til henne. Jeg vet at dette er noe mange gruer seg litt til, undertegnede inkludert, men vet du hva? Det kommer til å gå så bra! Vær så forberedt du kan og ha gjerne med deg hele talen når du skal holde den. Jeg printet ut min i skriftstørrelse 16 og limte den i sin helhet på ark som jeg klippet opp i kort. Det er helt supert fordi du da har noe å holde i og noe som hjelper deg å komme gjennom. For min del er ikke stikkord til hjelp, men heller hele talen – jeg hadde uansett øvd meg på at det skulle være naturlig selv om jeg eventuelt leste opp noen setninger. Når du har skrevet såpass lenge på en tale vil den før eller siden feste seg og som regel er det jo også mange minner du kommer til å ta opp, og disse sitter gjerne printet i hodet ditt fra før av uansett. Prat fra hjertet og ikke vær redd for å vise følelser – det hører med på en dag som denne! Pust med magen! I min tale snakket jeg først om bryllupsdagen i dag og de to som par, før jeg gikk videre til rollen som forlover og hvor takknemlig jeg var for den. Deretter litt om hva hun betyr for meg og så handlet resten av talen om fortiden og fremtiden. Jeg trakk frem historier og hendelser som jeg alltid tenker på når jeg tenker på henne, og henne og mitt vennskap sammen gjennom 23 år.

Jeg passet også på å få med poenget i hver enkelt historie og hvorfor jeg ville fortelle akkurat dette – hva akkurat den situasjonen eller hendelsen fortalte om henne som person. Det er mange måter å skrive en tale på, men denne måten falt meg naturlig :-) På forhånd hadde jeg tenkt til å øve meg på både venninner, Lars-Kristian og mamma, men jeg rakk det faktisk aldri. Jeg hadde en tale på 15 minutter som måtte kuttes ned til 10 minutter, så jeg øvde meg kun for meg selv og akkurat sånn foretrekker jeg det faktisk. Å hoppe i det når det først gjelder funker så å si alltid for meg. Vær ærlig i talen din, si ting til henne som du har hatt lyst til å si lenge og forsøk å glede deg over det! Tenk på morsomme minner som kan få folk til å le, på minner som kanskje er glemt og på deres vennskap. La publikum bli kjent med henne på en litt annen måte og kom gjerne med avsløringer eller hendelser som er morsomme, ikke som er flaue. For min del handler det i hvert fall aldri om å drite ut en venninne – samme om det er utdrikningslag eller tale. Jeg vil alltid at min venninne skal ha en god opplevelse av ting – men du kjenner jo din venninne best og er hun av typen som liker å bli litt flau, så kjører du selvfølgelig på med det! Bare husk at hun skal like det og huske det for alltid ♥

– masse lykke til –
The post slik blir du en god forlover appeared first on Caroline Berg Eriksen.