For å forstå denne bloggposten anbefaler jeg deg å lese de foregående bloggpostene om temaet. Du finner de under kategorien “fototips“.
__________________________________________________________________________________________________________
Som nevnt før brukes eksponeringstriangelet for å oppnå “riktig” eksponering. I de fleste tilfeller betyr “riktig” eksponering at motivet du fotograferer fremstår så likt som mulig som du ser det med øyet ditt. Men noen ganger ønsker du å bruke eksponeringstriangelet for å skape effekter, eller for å gjøre et dårlig opplyst motiv lyserer enn hva det er. Nattfotografering er en slik setting hvor du både kan skape kule effekter, eller hente frem lys og farger som egentlig ikke er det. Foruten å bruke blitz, er det to måter å få frem lys i et motiv, selv om det er lite av det.
Under her har jeg vist to eksempler. Begge bildene er tatt klokken 22.15, så det var mye mørkere enn hva det ser ut til på bildet. Men ved å bruke ulike innstillinger på eksponeringstriangelet klarte jeg å gjøre motivet lysere. Det øverste bildet er tatt med en lukkertid på 5″ (5″ betyr 5 sekund), blenderåpning på 1,4 (for å slippe inn maksimalt med lys) og en ISO på 100. Ved å bruke en ISO på 100 oppnår du maksimal skarphet på fokuspunktet ditt, men du gjør bildebrikken i kameraet svært lite lyssensitiv. Dette kompenserer du for ved å bruke en lang lukkertid, slik at nok lys slipper inn på brikken. Fordi jeg brukte så lang lukkertid som 5″, måtte jeg bruke et stativ slik at kameraet stod støtt under hele fotografiet. Hadde jeg holdt det i hånden ville det vært for mye “bevegelse” i bildet, og det ville vært ubrukelig. Det nederste bildet er tatt med en lukkertid på 1/50, blenderåpning på 1,4 og ISO på 25 600. Lukkertiden på 1/50 gjør at jeg kan holde kameraet i hånden, og kan slippe å bruke stativ.
lukkertid: 5″ / blenderåpning: f 1,4 / ISO: 100
lukkertid: 1/50 / blenderåpning: f 1,4 / ISO: 25 600
Det er ikke så synlig på dette bildet, men ved å bruke ISO 25 600 introduserer du mye støy i bildet ditt. Derfor vil jeg anbefale deg å heller bruke stativ og lang lukkertid om du fotograferer motvier som ikke beveger seg om natten. Skal du fotografere en person, og du må holde kameraet i hånden, bruk høy ISO i stedet for lang lukkertid. Om du zoomer inn på disse to bildene, så ser du støyet jeg snakker om. Det er spesielt tydelig i skyene og trærne i høyre bildekant. Ved å bruke stativ, lang lukkertid og lav ISO vil du unngå dette.
__________________________________________________________________________________________________________
redigering
Det som er bra når du klarer å gjøre slike bilder lysere enn hva det egentlig var, er at det gjør etterarbeidet mye enklere, og du kan faktisk få det til å se ut som det er midt på dagen. Her har jeg brukt fem minutter i Lightroom, og bildet er allerede mye bedre. Redigeringen jeg har gjort her er ikke spesielt bra, blant annet er noen av skyene blå, men jeg gjorde det bare for å vise hvilke muligheter som dukker opp.
__________________________________________________________________________________________________________
kule effekter
Ved å eksperimentere med lukkertiden og blenderåpningen, kan du skape kule effekter på bilder tatt om natten. Under her er noen bilder Lars-Kristian tok i Oslo forrige uke. På de to første brukte han 30″ lukkertid, noe som skapte disse kule lyseffektene fra bilene som passerte forbi i løpet av de 30 sekundene.
lukkertid: 30″ / blenderåpning: f 17 / ISO: 100
Ved å bruke en liten blenderåpning, vil du også skape kule effekter med lyset på nattbilder. Her tok Lars-Kristian et bilde av slottet, hvor den lille blenderåpningen gjør at lyset fra gatelyktene inntar en stjerneform med lange lysarmer.
lukkertid: 30″ / blenderåpning: f 17 / ISO: 100
Håper du plukket opp noen tips :-)
__________________________________________________________________________________________________________
- ♥ -